Genomläsning av pjäsens manus

Läsning av manuset

Nära livets ensemble samt dess team

Nära livet ensemble samt dess team

Ensemblen


För två dagar sen började vi repetera Nära Livet.

29 juli, 08:47


Sitter på tåget från Stockholm och utanför fönstret far sommaren förbi. För två dagar sen började vi repetera Nära Livet av Ulla Isaksson (skriven 1958). Det har redan varit två omtumlande dagar. Det var väldigt roligt att få träffa alla som ska vara med och göra den här föreställningen i måndags (nåja, nästan alla, några hade fortfarande semester), och att äntligen få höra texten läst av skådespelarna var jättestarkt. Nära livet är en gripande berättelse som utspelar sig under ett drygt dygn på en förlossningsavdelning och igår när vi samlades igen så bubblade egna berättelser upp. Jag har hela tiden tänkt att det här materialet kommer att sätta igång minnen och erfarenheter och efter att vi lite blygt pratat i fem minuter så förbyttes stämningen till ett ivrigt, både storslaget och detaljerat berättande som pågick hela dagen tills luften helt hade tagit slut i repsalen vid femtiden på eftermiddagen. En sak är säker - det finns så mycket berörande, komplext, djupt existentiellt att berätta om förlossningar, aborter, missfall, om frivillig och ofrivillig barnlöshet att det verkligen är märkligt och provocerande att inte konsten är mer full av just det här.


Den här bloggen är tänkt att vara ett forum dels för den som vill få en inblick i vårt repetitionsarbete, men kanske främst för dig som kommer att se den färdiga föreställningen och också har något att berätta. Då är du välkommen att skriva en kommentar eller mejla oss.


Idag ska vi läsa manuset igen och se vad som döljer sig i texten. Sjukhussängarna och ett lass scenografi som kom från Riksteaterns verkstäder igår kommer stå på plats också. Jag tror det blir en spännande dag.


Jenny Andreasson, regissör


Nära livet

Välkommen till vår blogg om Nära Livet -

en pjäs som har premiär på Östgötateatern i Norrköping den 19 september.

Om Nära Livet: Ögonblick som förändrar allt

Närmare livet kommer man inte; på förlossningssalen ställs allt på sin spets - liv, död, ensamhet och gemenskap... och det har sällan skildrats mer dramatiskt än i Ulla Isakssons pjäs Nära livet. 1958 gjorde Ingmar Bergman film på berättelsen som nu äntligen blir teater i det omtalade Spets-projektet.

I Nära livet möts tre kvinnor på en förlossningsavdelning. Cecilia har just fått missfall, Hjördis har försökt göra en olaglig abort och Stina som är höggravid längtar bara efter att få barn. Trots sina olikheter förenas de i sin gemensamma situation.

Produktionsteam: Regi Jenny Andreasson, Scenografi & kostym Marika Feinsilber, Koreografi Leif Agrér.

Skådespelare: Monica Wilderoth, William Wahlstedt, Gloria Tapia, Ida Löfholm, Gunilla Orvelius, Linda Birgersson.

Samproduktion Östgötateatern, Riksteatern, Länsteatern Örebro.

Läs mer på http://www.ostgotateatern.se/


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0